Trompet

De trompet heeft een historie die al van voor de Egyptische koning Toetanchamon dateert. In zijn graf zijn al eenvoudige trompetten gevonden. Al duizenden jaren worden trompetten gebruikt ter opluistering van feestelijke gelegenheden. 

Rond het jaar 1600 ontstaat een trompet die in gebruik raakt bij concert en de dan opkomende opera.
In deze tijd moest een halve of hele toon verlaging gedaan worden door plaatsing van extra buizen tussen het mondstuk en het instrument. Hiervoor moest een muziekstuk onderbroken worden. 

Een verbetering was de kleine coulisse zoals die in het groot toegepast is in de trombone. 
Daarom, toen aan het einde van de achttiende eeuw het kleppensysteem werd ontworpen, waardoor het bespelen van de trompet eenvoudiger werd, werd er ook meer muziek voor de trompet geschreven. 

Nog later, rond het begin van de negentiende eeuw wordt het ventielsysteem uitgevonden. Dit markeert de doorbraak van de trompet als orkestinstrument. Doordat het ventiel de buislengte van het instrument eenvoudig kan verlengen en verkorten, wordt het spelen van een lagere of hogere toon eenvoudiger en het spelgemak verbeterd. 

In tegenstelling tot de hoorn welke een roterend ventiel heeft, bezit de trompet e en schuifventiel. 
De moderne trompet heeft 3 ventielen en een kleine schuif die met de pink bewogen moet worden. 

Het instrument wordt bespeeld door lucht te blazen tussen de lippen van de speler en het mondstuk, de buis versterkt de ontstane trilling, en zoals beschreven kunnen de ventielen zorgen voor de diverse tonen. 

De trompet behoort tot de kleine koperen blaasinstrumenten.
De trompet is één van de hoogstklinkende koperen blaasinstrumenten met een heldere toon.

Trompet
Trompet

Bij het trompet spelen ontsaat na een tijdje een gorgelend geluid. Dit ontstaat doordat de lucht condenseert in de trompet en waterdruppels vormt. De waterklep opent een gat in de buis zodat men het condensatiewater kan laten weglopen.
Op bijna alle koper instrumenten is zo een waterklep aanwezig.

Waterklep
Waterklep

Geluidsfragment van een trompet.